Patrik Banga

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Patrik Banga
Narození27. března 1982 (42 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníbloger, novinář, programátor, hudebník, spisovatel, redaktor a kytarista
ZaměstnavateléMAFRA (od 2007)
Česká televize
DětiKristýna Bangová
PříbuzníGipsy[1] (sourozenec)
Webhttps://banga.cz, https://skutecnacestaven.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Patrik Banga (* 27. března 1982 Praha) je český novinář, bloger, spisovatel a hudebník romské národnosti.

Život[editovat | editovat zdroj]

Banga je původní profesí programátor. Pochází z pražského Žižkova, ke kterému se celý život hlásí. Svou novinářskou kariéru začal v Jugoslávii, odkud v roce 1999 psal zpravodajské články pro česká média. Od roku 2007 pracuje pro server iDNES.cz, kde působí (s dvouletou přestávkou v České televizi) dosud.

V roce 2012 se podílel na tvorbě dokumentárního filmu Ghetto jako systém, z cyklu Intolerance, jehož námět vznikl na základě Bangových reportáží z ubytoven v Ostravě. Režíroval M. Petrov.

V hudební branži působil se svými bratry Radoslavem (známější pod pseudonymem Gipsy) a Gyullou již od třinácti let. S prvně jmenovaným zakládal kapely Syndrom Snopp (transformace z původních "Kalo rikonos") a známější Gipsy.cz, kde hrál na kytaru a zpíval. Se starším bratrem Gyullou občasně působil v kapele Trio Romano kde hraje na cokoliv, co zrovna dostane do ruky. Aktivně hraje na několik hudebních nástrojů (klavír, kytara, baskytara, flétna).

Je spoluautorem některých hudebních pasáží v pohádce O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcůrovi, kde ztvárnil hlavní roli Bajcůra.

Je autorem dvou povídek ve sbírkách Všude samá krása a Samet Blues, které v roce 2021 vydalo nakladatelství Kher.

V roce 2022 debutoval se svou knihou Skutečná cesta ven, kterou vydalo nakladatelství HOST. V Knihovně Václava Havla knihu pokřtila hned trojice kmotrů, mezi nimiž je spisovatel Jáchym Topol, spisovatelka Petra Dvořáková a režisér Václav Marhoul.

Ve stejném roce vyšla i stejnojmenná audioknížka, kterou vydalo nakladatelství OneHotBook. Audiokniha obsahuje také doprovodný soundtrack, o který se postarali bratři Gyulla a Patrik Bangovi, doprovázeni Petrem Horvátem.

Je historicky prvním Romem, který byl nominován a získal cenu Magnesia litera a to v kategorii debut roku.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Deník N. Praha: N media a.s.. 3. listopadu 2022. Dostupné online. [cit. 2023-05-09].

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]